Κάποια βιβλία πολύ κατατοπιστικά, διευρύνουν τις γνώσεις μας και  μας ανοίγουν περισσότερους ορίζοντες όσον αφορά τα μουσικά είδη τα οποία μελετάμε στην Γ΄Γυμνασίου

Για τη τζαζ μουσική , κυρίως για το πώς γεννήθηκε και εξελίχτηκε αυτό το είδος με βοηθάει πολύ το βιβλίο του  Marshall W. Stearns :΄ΤΖΑΖ?? από τις εκδόσεις ΕΛΙΑ 1981.

Για τη ροκ μουσική αξεπέραστο και πολύ συνοπτικό είναι το βιβλίο: ??Rock & Pop?? The complete story από την Flame Tree Publishing. Ξεκινάει από την ποπ της δεκαετίας του ?50 και φτάνει μέχρι το 2000. Είναι μεταφρασμένο και στα ελληνικά, το βρίσκουμε στο βιβλιοπωλείο του Ευριπίδη στο Χαλάνδρι. Υπάρχει επίσης και η ROCK Εγκυκλοπαίδεια που εκδόθηκε το 2004 από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και είναι πληρέστατη.

Για το ρεμπέτικο τραγούδι  ένα βιβλίο πολύ ιδιαίτερο είναι αυτό της αυστραλέζας μουσικολόγουΓκαίηλ Χολστ:??Δρόμος για το ρεμπέτικο??. Η Χολστ ήρθε στην Ελλάδα, αγάπησε και μελέτησε το ρεμπέτικο τραγούδι κι έγραψε μιά μελέτη χωρίς προκαταλήψεις και διδακτισμό. Το βιβλίο περιέχει επίσης διάφορα άρθρα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το ρεμπέτικο τραγούδι.

Ενα έργο σημαντικό επίσης είναι το τρίτομο βιβλίο του Κώστα Μυλωνά: ??Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού??. Πραγματεύεται τα πρώτα βήματα ελληνικού ??έντεχνου?? τραγουδιού στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1824 , συνεχίζει στην παλιά Αθήνα της οπερέτας και της ξενόφερτης μουσικής κουλτούρας και φτάνει στη ??χρυσή?? για το έντεχνο τραγούδι δεκαετία του ΄60 όπου έχουμε πολλούς και αξιόλογους δημιουργούς που?? σφραγίζουν?? κυριολεκτικά το ελληνικό τραγούδι. Το έργο φτάνει μέχρι τη δεκαετία του ?80.

Ενα πολύ όμορφο και αγαπημένο βιβλίο που θα κάνει τον καθένα να αγαπήσει τη μουσική, είναι το?? Η Μουσική και οι Συνθέτες?? από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Είναι μια σύντομη και περιεκτικότατη ιστορία της δυτικής ευρωπαϊκής μουσικής γραμμένη όμως τόσο γλαφυρά και με τόσες εικόνες που σε κάνουν σίγουρα να τη λατρέψεις!

Ενα βιβλίο πιό εξειδικευμένο και πολύ αξιόλογο είναι αυτό του Paul Bekker:?? ­­­Η Ορχήστρα?? Ενα χρονικό της ανθρώπινης συλλογικότητας , από τις Εκδόσεις Νεφέλη. Πρόκειται για ένα πολύ εμπεριστατωμένο χρονικό της δημιουργίας και της εξέλιξης της συμφωνικής ορχήστρας από το 17ο έως τον 20ό αιώνα.

ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ